110 jaar Bieëntelers

De Bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken vzw viert het 110-jarig bestaan

De benaming ‘De Bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken vzw’ laat vermoeden dat achter deze naam een rijke geschiedenis schuilgaat.
En terecht.
Dit jaar mag de vereniging 110 kaarsjes uitblazen.

Ze werd gesticht als beroepsvereniging op 5 februari 1913 door de gekende en populaire bakker en imker Emile Hendrikx, die als voorzitter optrad, en dit met de hulp van ondervoorzitter Louis Cleeren die als beroep ‘bieënteler’ opgaf maar tevens onderwijzer was in Kerkom.

Op 15 mei 1938 gaf koning Leopold III onze vereniging de toestemming zich voortaan de ‘Koninklijke Biebond van Sint-Truiden’ te noemen.

In die 110 jaar zijn de bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken uitgegroeid tot een hechte imkersvereniging met een honderdtal leden en een elftal bestuursleden. Opleiding en het met raad en daad bijstaan van jonge –en niet meer zo jonge- imkers zijn onze streefdoelen. We doen dat via vergaderingen, bijscholingen, lessenreeksen, uitstappen, doedagen, persoonlijk contact…

Of om het met de woorden van Toon Hermans te zeggen:

’De bijen zoeken in hun woning,
en werken aan een nijver plan.
Zij zorgen voor de zoete honing,
en wij … maken er een potje van…‘

Spijtig genoeg zijn, behalve onze vlag, de stichtingsstatuten en de oorkonde om ons ‘koninklijk’ te noemen, weinig van de historische archieven bewaard gebleven. We proberen deze leemtes, indien nog mogelijk, op te vullen.

Maar dit belet ons uiteraard niet ons 110-jarig bestaan uitgebreid te vieren.

We doen dit met een tentoonstelling met als titel ‘Er bij horen’, waarmee we willen verduidelijken dat onze imkers en honingbijen onlosmakelijk deel uitmaken van ons rijk bio divers, maar ook cultuur- en maatschappelijk leven.

Met een kleine honderdtal panelen proberen we een zo breed mogelijk inzicht te geven in alle facetten van een superorganisme en de imkerij in de bredere context van onze maatschappij te plaatsen. Komen o.a. aan bod: een brede kennismaking met de honingbij, bijenproducten, bestuiving, geschiedenis van het imkeren, solitaire bijen, biodiversiteit, godsdienst, poëzie…

Omdat de opzet zo breed is, leek ons een samenwerking met het museum De Mindere in Sint-Truiden opportuun. We kregen van hen dan ook de bovenzaal ter beschikking om onze tentoonstelling tijdelijk uit te bouwen. Het biedt bezoekers bovendien de kans om gratis de tentoonstelling van deze franciscanenorde te bezoeken. Of een uitstap te maken in ons bloeiend Haspengouw. Mogelijkheden bij de vleet.

Gasten zijn alvast van harte welkom vanaf zaterdag 15 t.e.m. zondag 23 april 2023 (erfgoeddag) in het museum de Mindere, Capucienessenstraat 1 te Sint-Truiden.

Open van dinsdag tot zaterdag, van 10u00 – 12u30 en 13u00 – 17u00.
Zon- en feestdagen: van 14u00 – 17u00.
Maandag 17 april gesloten.
https://www.bieentelers.be/evenement/tentoonstelling-110-jarig-bestaan/

We nemen ook deel aan de erfgoeddag met de toepasselijke titel ‘Beestig’ op 23 april.

Gratis toegang.