Maandpraatje April

Elementaire werkzaamheden in en rond de bijenhal het jaar rond

Voorbereidingen voor een goede honingoogst

 1. Grondig voorjaarsnazicht bij een weersvoorspelling  van 3 dagen van 15°C of meer.
 2. Kijken naar de kwaliteit van de koningin:
  1. Broedaanzet (hoeveelheid en op open gaten / hagelschot)
  2. Sterkte van het volk, het aanwezige eten, slechte en beschimmelde ramen verwijderen en vervangen door waswafels en midden in de bovenste bak plaatsen.
 3. Verenigen van volken: zwakke of moerloze volken verenigen met sterke volken, nooit zwakke met zwakke volken verenigen.
 4. Het teveel aan eten uitnemen en vervangen door uitgewerkte ramen of waswafels. De koningin moet minstens 4 à 5 ramen hebben om te kunnen beleggen.

Wanneer hoogsels zetten?

 1. Bij een overwintering op 1 bak: wanneer alle gangen bezet zijn, zetten we een tweede bak op met waswafels bij een vooruitzicht van 3 dagen goed weer, rond 15 april.
  Rond 5 mei, wanneer alle gangen bezet zijn, zet men de honingzolder op eveneens met waswafels. Wanneer men uitgewerkte honingramen heeft kan men deze ook gebruiken.
 2. Bij een overwintering op 2 bakken zetten we onze honingzolder op in de laatste week van April, met uitgewerkte, bewaarde ramen van vorig jaar of waswafels.
  Dit moet allemaal snel gebeuren, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen.
 3. Denk eraan dat in de maanden april, mei en juni de bijen heel graag bouwen en deze ingrepen werken zwermverhinderend. Men kan hierdoor een reserve van uitgebouwde ramen opbouwen.
 4. De imkers die varroa´s willen bestrijden, kunnen een darrenraam inhangen rond eind April, midden in de bovenste broedbak.
  Dit darrenraam wordt nadien, als de cellen gesloten zijn, uitgesneden.
 5. Steeds alle gegevens en ingrepen opschrijven op een stamkaart, kaskaart, of in een notaboekje.