Eerste steenlegging nieuwe bijenhal Nieuwenhoven

Afgelopen weekend werd de eerste steen gelegd aan de nieuwe bijenhal in het Provinciaal Domein  Nieuwenhoven.
Hubert Swinnen, voorzitter van de Koninklijke Imkersbond Sint-Truiden nam naar goede gewoonte het voortouw – en de waterpas – in handen.
Enkele bevriende imkers hadden voor deze gelegenheid de kapruin omgewisseld voor een paar handschoenen en staken zo samen de handen uit de mouwen.

Deze nieuwe bijenhal zal de oude bijenhal vervangen, die achter de speeltuin in het Domein ligt. Daar staan zo’n tiental bijenkasten in en worden er in de zomer koninginnen gekweekt.

De oude bijenhal blijft staan, maar krijgt een andere bestemming. Het voordeel van de nieuwe bijenhal is dat ze zo korter bij het vergaderlokaal ligt. Imkers kunnen dan gemakkelijker bij de bijen en hoeven zich geen zorgen meer te maken over de koeien die soms wat te nieuwsgierig opkeken naar die vreemde mensen in witte pakken in hun weide.

De club telt ondertussen meer dan 100 leden.

Voor toekomstige bezoekers van het domein zal de toegang ook gemakkelijker zijn en nieuwsgierige passanten kunnen zo sneller een kijkje komen nemen.
Verwacht wordt dat de bouw van nieuwe bijenhal nu in een stroomversnelling zal gaan en dat tegen de zomer de eerste bijenkasten naar de nieuwe locatie worden verhuisd.

Tekst en foto’s: Stephan Boonen