Maandpraatje Oktober

Elementaire werkzaamheden in en rond de bijenhal het jaar rond

Opruimen, Opbergen, Noodvoeding

 1. Alles opruimen, zuiver maken en daarna opbergen tot volgend jaar.
 2. Het opvoederen van de bijen moet nu gebeurd zijn.
 3. Bij jonge volken die dit jaar gemaakt zijn, kan het dat deze door veel broedaanzet veel eten verbruikt hebben.
  Deze mag men nog steeds met deeg bijvoederen totdat deze ongeveer 7kg voedsel opgeslagen hebben. (Dit is geen noodvoeding.)
 4. Wanneer de imker constateert dat zijn bijen niet genoeg wintervoeding hebben, kan hij nog een noodvoeding geven. Dit mag alleen met deeg omdat de nachten te koud zijn en hierdoor suikerwater te koud wordt en moeilijk wordt opgenomen.
 5. Doordat er door de boeren veel groenbemesters ingezaaid zijn, moet de imker extra alert zijn en nakijken of de koningin nog genoeg plaats heeft om eitjes te leggen.
  Indien dit niet het geval is, moet men twee à drie ramen eten uit de bovenste broedbak wegnemen en vervangen door uitgewerkte ramen. (Zo snel mogelijk.)
 6. Elk eitje dat nu door de koningin gelegd wordt, wordt een winterbij. Vier à vijf ramen broed is geen overdreven luxe.
 7. Na dit nazicht moet men de bijen met rust laten tot het volgende jaar.
 8. Voor de imker is het nu het moment om bij te scholen: Gevorderde cursus; vergaderingen; lezen van boeken, etc… worden u door onze vereniging aangeboden. (Zie ook de aankomende cursus vanaf 15/12/2018.)
 9. Alles noteren op uw kastcontrolekaart, zodat u na de winter alles nog weet.